De podologie (letterlijk: “voetkunde”) is een wetenschap die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden.

De podoloog behandelt onder andere:
- Teenklachten
- Voorvoetklachten
- Hielklachten
- Zenuwklachten
- Voetdeformaties
- Houdingsklachten
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit o.a
- Anamnese
- Functieonderzoek van de voet
- Gangbeeldanalyse
- Het maken van een voetafdruk/blauwdruk
- Indien nodig rug en /of heuponderzoek
- Schoeninspectie
Inlegzolen
Afhankelijk van uw klacht en indien nodig, wordt er een paar inlegzolen voor u op maat gemaakt. Deze zolen kunnen de voetstand corrigeren, spanningen van bepaalde spiergroepen verlagen en de druk onder de voeten verdelen waardoor eeltvorming/likdoorns minder kans krijgt.
Schoenadvies
De podoloog zal altijd een schoenadvies overwegen in haar behandeladvies en soms kan dit al voldoende zijn om een klacht op te lossen.
Nacontrole
De nacontrole vindt plaats na 6 á 8 weken. Er wordt gekeken of de klachten vermindert of zelfs opgelost zijn. Daarna wordt geadviseerd om na een jaar terug te komen. Indien er tussentijds klachten ontstaan is het raadzaam eerder contact op te nemen en zal er wellicht een aanpassing moeten plaatsvinden.